Lomien jälkeen näyttää jälleen nostaneen päätään BYOD-kirjoittelu, jonka ytimenä tuntuu olevan se, että BYOD on pahasta. Ja se paha ilmenee monessa muodossa. Käyttäjät valittavat, kustannukset räjähtävät (jopa 48%..), tietoturva vuotaa, CIO:n rooli rapistuu jne jne.
Näitä lukiessa ei voi kuin ihmetellä kirjoituksien tarkoitusperiä. Ymmärrän täysin sen, että konsultit haluavat myydä palveluita. CIO:t pelotellaan hankkimaan ratkaisuja joilla BYOD-käyttäjä pakotetaan tyhmentämään älypuhelimensa. Tapasin vähän aikaa sitten konsultin joka kehui saaneensa yleisimmät älypuhelimet sellaiseen tilaan, jossa käyttäjät eivät voi asentaa omia sovelluksia. Hienoa. Todella hienoa. Käyttäjät kiittävät! Kaiken tämän ymmärtää, kun halutaan myydä tarpeettomia palveluita ihmisille jotka eivät paremmasta tajua. Mutta se ihmetyttää, että tämäntyyppistä pelottelua harrastavat myös tahot joiden arviointikykyyn olen oppinut luottamaan.
Toimin isohkon yrityksen CIO:na ja haluaisin kysyä: hyvät veljet ja sisaret, arvon kolleegat, oletteko te joukkohysterian uhreja?
Minun kokemukseni BYOD:sta ovat täysin toisenlaisia kuin artikkelien väitteet. Alkaen siitä, että vihaiset käyttäjät vaativat tukea omalle laitteelleen jota IT:n viaton tukihenkilö ei tunne. Tässä kannattaa muistaa pari reaalimaailman faktaa:
- käyttäjä on valinnut sen laitteen itse ja joissain tapauksessa myös maksanut siitä. En ole tavannut sellaista käyttäjää joka ottaisi yhteyttä ja moittisi itse valitsemaansa laitetta vaatien sille poikkeavaa tukea.
- oikeassa elämässä käyttäjien valinnat pyörivät todella pienessä joukossa mobiileja päätelaitteita. Käytännössä ne ovat Iphone, Ipad ja muutama Samsungin laite. Joskus jopa muutama Lumia. Jos IT ei näitä osaa tukea niin sitten kannattaa miettiä osaamisen ja tarpeiden kohtaamista jo vähän kauempaa.
- mikä tekee sen yrityksen tuoman tollopuhelimen (erotuksena älypuhelimesta) turvallisemmaksi? Käyttäjän toiminta ovat kuitenkin ratkaisevia tietoturvan kannalta, ei se millä tavoin kapula on miinoitettu tarpeettomilla tyhmennysohjelmilla.
- tuntemissani BYOD-tapauksissa kustannukset ovat romahtaneet, ei räjähtäneet. Tämä johtuu käytännössä siitä, että tuen tarve käyttäjän itse valitsemille laitteille on selkeästi pienempi kuin yrityksen tarjoamille. Voisi yleistää, että käyttäjän valitsemien laitteiden tukitarve on olematon.
Väitän aivan vakavissani, että suurin osa BYOD-kirjoittelusta on täyttä soopaa. Ja jokainen joka asiaa vähän laajemmin pohtii ymmärtää sen. Kaiken keskiössä on tapa jolla BYOD tuodaan yritykseen. Käyttäjille täytyy tehdä selväksi se, että jos valitset itse laitteen joudut tukemaan itse sitä. Ja jos valitset yrityksen laitteen sisältyy siihen tuki. Käyttäjille pitää myös määrittää joukko tietoturvallisen käytön perusasetuksia, kuten näyttölukitukset jne.
Uskon myös, että osan kirjoittelusta aiheuttaa se, että IT-organisaation rooli muuttuu BYOD:n myötä. IT-työläiset pelkäävät tilannetta jossa he eivät voi kontrolloida kaikkea ja sanella käyttäjille ratkaisuja. Tätä ei voi kommentoida muuten kuin toteamalla, että tervetuloa tälle vuosisadalle.