Katrin-2-wMuutama vuosi sitten silmään osui wc-paperiteline, jossa luki Katrin “Less is More”. Nopeasti ajatellen tuo tuntuu samanlaiselta heitolta kuin tyypillinen postaus Linkedinissä. Eli otetaan jonkun ajatuksen tiivistys, teipataan se valokuvan päälle ja julkaistaan. Sitten se pyörii ruudussa muutaman kuukauden ja iso joukko ihmisiä peukuttaa sitä. Minäkin olisin voinut julkaista kuvan vessasta.

Todistus

Tässä on enemmän. Tässä on kyseessä oikeasti suuri viisaus, nimenomaan tietotekniikan ja digitalisoinnin johtamisessa. Viimeisimässä McKinsey on Business Technology-lehdessä (36-2014) oli artikkeli ’How winning banks refocus their IT budgets for digital’. Siinä vertailtiin pankkeja käyttäen IT-budjetteja, panostuksia eri alueisiin ja näistä syntyneitä tuloksia.  Näitä oli verrattu toisiinsa ja rakennettu malli, jossa palveluissaan onnistuneet pankit oli peilattu siihen miten ne käyttävät IT:tä. Sekä haettu näiden välisiä selittäviä tekijöitä.

Tulokset olivat täsmälleen vessaviisauden mukaisia. Digitalisoinnissaan tehokkaat, onnistuneet pankit käyttivät tietotekniikkapalvelujen tuottamiseen vähemmän resursseja. Ja vastaavasti huonommin onnistuneet pankit käyttivät enemmän resursseja. ‘IT-tehokkaat’ pankit saivat myös aikaisemmaksi korkeamman kate%:n. Ero oli 53% verrattuna tehottomien 26% katteeseen. Huonosti menestyvät pankit kuluttivat IT-operaatioihin (day-to-day) 17% kokonaiskustannuksista. Ja hyvin menestyvät kuluttivat 10%. Pankeista puhuttaessa tämä on aika paljon rahaa.

Ja se varsinainen pihvi oli siinä, että selittäväksi tekijöiksi oli löydetty seuraavat toiminnalliset panostukset:

  • Tiukka kustannuskuri
  • Hankinnan kyvykkyys
  • Standardointi

Ei siis perinteinen ‘meillä on enemmän leluja kuin teillä’-kilpailu. Itseasiassa artikkeli täysin vastoin yleistä digiviisautta toteaa, että esimerkiksi panostukset monikanavaiseen integraatioon ja asiakasdialogin kehittämiseen eivät juurikaan tuota. Aivan hulvattomaksi artikkelin tekee se, että siinä todettiin vähemmän vaikuttaviksi tekijöiksi seuraavat kyvykkyydet:

  • Testauksen automatisointi
  • Formalisoitu prosessi liiketoiminnan kanssa työskentelyyn
  • Liiketoiminnan tarpeiden dokumentointi

Näihin tehdyt panostukset eivät korreloi varsinkaan sovelluskehityksen kustannuksiin. Ymmärrän, että osalle IT-teollisuuden väkeä tämä saattaa synnyttää ristiriitaisia tunteita. Jos haluat kinata asiasta kannattaa se tehdä McKinseyn tutkimustiimin kanssa, minäkin ihmettelin muutamaa artikkelin havaintoa.

Reaalimaailma

Kaikkea tätä voisi selittää monella tavalla, mutta ehkä yksinkertaisin selitys voisi olla, että normaali maalaisjärki auttaa monessa asiassa. Formaalit prosessit ovat välttämättömiä toiminnan sujuvoittamiseksi. Monimuotoiset palvelut ovat tärkeitä. Mutta mikään näistä ei tee kesää. Formaalien prosessien iso ongelma on se, että niiden ympärille pesiytyy uskovaisia, jotka saarnaavat niiden ratkaisevan kaikki ongelmat. Jep, mutta se ongelma vaan on jossain muualla.

Viisaus

Lopultakin kaikki palaa siihen, että tekemällä ne tärkeät asiat hyvin ja jättämällä vähemmän tärkeät tekemättä saat enemmän aikaan. Se tärkein taito on valita ne merkitykselliset asiat. Sitä kutsutaan joskus priorisoinniksi.  Senkin voi sössiä helposti jos kuluttaa aikaa priorisointiin enemmän kun tekemiseen. Yksi suurimmista viisauksista on myös sekin, että tekemätön päätös on myös päätös. Se on päätös hyväksyä nykytila, olla etenemättä. Aika on ainoa täydellisen rajallinen luonnonvara. Ajan varastoa ei ole.

Asiakas on aina kingi. Ne tärkeät palvelut ovat sellaisia, että niillä on merkitystä asiakkaalle. Ja silloin niillä on merkitystä liiketoiminnalle. Ja se on ainoa millä on merkitystä. Ihan oikeasti. CIO ei saa harrastaa IT:tä, hänen pitää rakastaa liiketoimintaa.

Artikkeli loppuu lakonisesti ’To meet IT budget pressures, CIOs have many opportunities to fund investments by cutting the costs of day-to-day operations and application development’. Aika hyvin sanottu.

Muutama pallo päiväsi parantamiseksi

  • Keskity liiketoiminnan kannalta olennaiseen
  • Tee tärkeät asiat valmiiksi
  • Älä hajota keskittymistä merkityksettömillä asioilla
  • Less is more. Really.

Ja käy vessasssa. Se on opettavaista ja terveellistä.

Ps1: Artikkeli listaa ison joukon tuottoisia investointikohteita, niitä voit lukea varsinaisesta jutusta.